Photobucket
Sonnet of Love 💕
♥click on the dropdown menu to navigate through this blog

Kerana Mengidam Coklat ; Kek Coklat Moist
January 31, 2014 ♥ 6:02 PM │ (2) angels


Kit Kat, Snickers, Mars, Cadbury, Ritter Sports, Ferero Rocher, Hershey, dsb....hmmmmm! Semua I nakkkkkkkkk.... *drooling ling lingggg*

Nasib baiklah adik keluar semalam, so kirim kat dia ja lahh. Alhamdulillah, akhirnya berkesempatan jugak la lidah ni merasa kenikmatan coklat Snickers! Yummms! Dan mintak sikit coklat Cadbury Black Forest dia, dua bar pun cukup lah....kot, but that flavour is my feveret...huhuhu...


Oleh kerana terlalu mengidam, sebelum terkena meroyan haha so saya pun carik resipi. Individual projek lagi, hihihi. Jumpa jugak resipi mudah nak buat Kek Coklat Moist. Ambil dari sini. Terima kasih Cikgu Suraya! :D


Inilah hasilnya setelah empat jam bertungkus-lumus buat projek ni sorang diri. Berkilat yerrr. Tung tang tung tang kat dapur, semua asyik dok tanya nak buat apa, haisshhh..dugaan. Tapi alhamdulillah, menjadi jugak. Cun-cun pukul 12 tengah malam tu siap final topping, memang Kek Tahun Baru Cina la ni. Haha. Tung tang tung tang lagi bunyi mercun. Gitu ke bunyi mercun tu? Lantak lahhh..Yang penting kek menjadi and  tengok tu, kek ni umpama malam yang gelap gelita disinari cahaya bintang terang.. Lalalala..Ok, ready to put it inside the fridge!


Bangun pagi dah cuci mata tengok kek, tak sabar nak rasa. Hehew! Coklat topping or ganache dah mengeras. Kenapa banjir sangat ni? Alkisahnya malam tadi, tak da pinggan lain yang sepadan so guna la pinggan besar gedabak ni. Jadi bila nak letak final topping tu, ingatkan sikit so saya tuangkan semua atas kek. Laa, lebih dari cukup rupanya. Macam kolam pun ada jugak. Haha. Abang kata Kek Banjir. Pun bolehhh.. Ok. Kalau diperhatikan, struktur dalam dia agak kureng tapi alhamdulillah rasa dia still sedap and ringan, dah macam chocolate dip pulak dah disebabkan 'kolam' coklat kat tepi tu. Hihi.


Actually, ada kekurangan bahan di situ. Sorry Cikgu Suraya, saya alter sikit resipi cikgu. Saya tak letak baking powder, esen vanilla dan susu cair oleh kerana tak sabar sangat nak buat kek coklat & malas nak tunggu esok untuk cukupkan bahan. Dengan itu, saya replace baking powder dengan satu sudu teh self-raising flour dan susu cair pulak saya bancuh susu tepung biasa. Mungkin sebab tu struktur dia nampak kurang lembap & gebu, tapi syukur sangat ia still ringan & menjadi. First and second person to comment are my parents and alhamdulillah they like it so much! Apatah lagi adik saya yang gila coklat tu. Sampai menjilat jari!

Tapi bagi saya, rahsia sebenar buat semua ni adalah kasih sayang. Fokus dan buat sepenuh hati. Apa pun terima kasih sekali lagi Cikgu Suraya!  So, kalau sesiapa yang nak try tu atau nak cari resipi lain, singgah blog Cikgu Suraya ni tau. Selamat mencuba!

Resipi Kek Coklat Kukus lembab, mudah dan menjadi!

Bahan untuk kek coklat.

Bahan A· 1 cawan serbuk koko ( tak kisah jenama apa pun )
· 1 cawan gula pasir
· 1 cawan susu cair
· 1 cawan minyak masak
· 1/2 cawan susu pekat
Bahan B 
· 11/2 cawan tepung gandum
· 1 sudu teh bikarbonat
· 1 sudu teh baking powder
· 1 sudu teh esen vanilla
· 3 biji telur (suhu bilik)


Cara-cara 
1. Masak Bahan A dalam periuk sampai sebati. Api kecil. Sejukkan.
2. Pukul telur sampai betul2 kembang (lebih kurang 5 minit ++) kemudian masukkan bahagian A.
3. Masuk esen vanilla. Pukul sampai sebati.
4. Masuk bahagian B sedikit demi sedikit. (seelok2nya tepung, bikarbonat dan baking powder diayak bersama terlebih dahulu). kacau sebati selama 5 minit ++
5. Masukkan adunan dalam loyang dan ikat dengan beg plastik. Boleh juga pakai kertas foil. Papepun pastikan wap air tak boleh masuk dalam adunan. 
6. kukus selama 1 jam 10 minit dengan api yang sederhana. (pastikan air kukusan telah mendidih terlebih dahulu..). Jangan buka penutup kukus sampai cukup masa
7. angkat ... tunggu sejuk baru boleh potong. kalau rajin boleh letak topping..


BAHAN UNTUK TOPPING (ganache) NYUMMMM

Bahan:
300 gm coklat masakan ~ dipotong kecil
1 sudu besar susu pekat
1/2 cawan susu cair
2 sudu besar butter
1/4 cawan air panas 

Cara: 
Panaskan susu cair dan susu pekat dgn kaedah double boiler. 
Masukkan coklat masakan dan kacau hingga ianya cair. 
Padamkan api dan masukkan butter. Kacau lg hingga cair. 
Curahkan 1/2 dr ganache atas kek yg masih panas tadi hingga menutupi keseluruhan kek. 
Biarkan lebih kurang 15 - 30 min supaya ganache tadi meresap ke dalam kek. 
Panaskan kembali lebihan ganache td (kaedah double boiler) dan masukkan air panas. 
Kacau sehingga sebati dan curahkan ke atas kek tadi. 
Bila kek dan ganache dah sejuk, bolehlah dimasukkan ke dalam peti ais. 
Boleh juga dinikmati ketika suam2 panas.. 
* mmg agak banyak ganache yg dihasilkan sbb nak kena siram 2x atas kek tu nanti utk menghasilkan kek yg super duper moist

Btw, Happy Chinese New Year to all those who celebrate! May happiness always with you. Gong Xi Fa Chai! \\(^_^)//

Labels: , , , , ,


Photobucket
OLDER POST | NEWER POST
Soft and Delicate, with Thorns
meet the big beauty boss

I am Rosa (not my real name) and this is my secret blog.

In this beautiful space is all about my love journey with my loved ones. People will forget but memories, stays forever in our mind, close to our heart.

I'm just a little girl who loves to dream something big and beautiful.

And love is, sincerity.
I love my husband very much.

Lillahi Ta'ala.
Sweet Memories
The moment always created for us to be grateful for the rest of our lives.



Links & Contacts
the great escapes to a beautiful land


Friend Friend Friend Friend Friend Friend Friend Friend Friend Friend Friend Friend Friend Friend Friend
Credits
Facebook nurul ain
Twitter nurul ain
Tumblr nurul ain
Blogskin nurul ain
Layout (c) sweet.m!sery
Re-edited by nurul ain
Icons from reviviscent
Resources: sea shells
Kerana Mengidam Coklat ; Kek Coklat Moist
January 31, 2014 ★ 6:02 PM │ (2) angels

Kit Kat, Snickers, Mars, Cadbury, Ritter Sports, Ferero Rocher, Hershey, dsb....hmmmmm! Semua I nakkkkkkkkk.... *drooling ling lingggg*

Nasib baiklah adik keluar semalam, so kirim kat dia ja lahh. Alhamdulillah, akhirnya berkesempatan jugak la lidah ni merasa kenikmatan coklat Snickers! Yummms! Dan mintak sikit coklat Cadbury Black Forest dia, dua bar pun cukup lah....kot, but that flavour is my feveret...huhuhu...


Oleh kerana terlalu mengidam, sebelum terkena meroyan haha so saya pun carik resipi. Individual projek lagi, hihihi. Jumpa jugak resipi mudah nak buat Kek Coklat Moist. Ambil dari sini. Terima kasih Cikgu Suraya! :D


Inilah hasilnya setelah empat jam bertungkus-lumus buat projek ni sorang diri. Berkilat yerrr. Tung tang tung tang kat dapur, semua asyik dok tanya nak buat apa, haisshhh..dugaan. Tapi alhamdulillah, menjadi jugak. Cun-cun pukul 12 tengah malam tu siap final topping, memang Kek Tahun Baru Cina la ni. Haha. Tung tang tung tang lagi bunyi mercun. Gitu ke bunyi mercun tu? Lantak lahhh..Yang penting kek menjadi and  tengok tu, kek ni umpama malam yang gelap gelita disinari cahaya bintang terang.. Lalalala..Ok, ready to put it inside the fridge!


Bangun pagi dah cuci mata tengok kek, tak sabar nak rasa. Hehew! Coklat topping or ganache dah mengeras. Kenapa banjir sangat ni? Alkisahnya malam tadi, tak da pinggan lain yang sepadan so guna la pinggan besar gedabak ni. Jadi bila nak letak final topping tu, ingatkan sikit so saya tuangkan semua atas kek. Laa, lebih dari cukup rupanya. Macam kolam pun ada jugak. Haha. Abang kata Kek Banjir. Pun bolehhh.. Ok. Kalau diperhatikan, struktur dalam dia agak kureng tapi alhamdulillah rasa dia still sedap and ringan, dah macam chocolate dip pulak dah disebabkan 'kolam' coklat kat tepi tu. Hihi.


Actually, ada kekurangan bahan di situ. Sorry Cikgu Suraya, saya alter sikit resipi cikgu. Saya tak letak baking powder, esen vanilla dan susu cair oleh kerana tak sabar sangat nak buat kek coklat & malas nak tunggu esok untuk cukupkan bahan. Dengan itu, saya replace baking powder dengan satu sudu teh self-raising flour dan susu cair pulak saya bancuh susu tepung biasa. Mungkin sebab tu struktur dia nampak kurang lembap & gebu, tapi syukur sangat ia still ringan & menjadi. First and second person to comment are my parents and alhamdulillah they like it so much! Apatah lagi adik saya yang gila coklat tu. Sampai menjilat jari!

Tapi bagi saya, rahsia sebenar buat semua ni adalah kasih sayang. Fokus dan buat sepenuh hati. Apa pun terima kasih sekali lagi Cikgu Suraya!  So, kalau sesiapa yang nak try tu atau nak cari resipi lain, singgah blog Cikgu Suraya ni tau. Selamat mencuba!

Resipi Kek Coklat Kukus lembab, mudah dan menjadi!

Bahan untuk kek coklat.

Bahan A· 1 cawan serbuk koko ( tak kisah jenama apa pun )
· 1 cawan gula pasir
· 1 cawan susu cair
· 1 cawan minyak masak
· 1/2 cawan susu pekat
Bahan B 
· 11/2 cawan tepung gandum
· 1 sudu teh bikarbonat
· 1 sudu teh baking powder
· 1 sudu teh esen vanilla
· 3 biji telur (suhu bilik)


Cara-cara 
1. Masak Bahan A dalam periuk sampai sebati. Api kecil. Sejukkan.
2. Pukul telur sampai betul2 kembang (lebih kurang 5 minit ++) kemudian masukkan bahagian A.
3. Masuk esen vanilla. Pukul sampai sebati.
4. Masuk bahagian B sedikit demi sedikit. (seelok2nya tepung, bikarbonat dan baking powder diayak bersama terlebih dahulu). kacau sebati selama 5 minit ++
5. Masukkan adunan dalam loyang dan ikat dengan beg plastik. Boleh juga pakai kertas foil. Papepun pastikan wap air tak boleh masuk dalam adunan. 
6. kukus selama 1 jam 10 minit dengan api yang sederhana. (pastikan air kukusan telah mendidih terlebih dahulu..). Jangan buka penutup kukus sampai cukup masa
7. angkat ... tunggu sejuk baru boleh potong. kalau rajin boleh letak topping..


BAHAN UNTUK TOPPING (ganache) NYUMMMM

Bahan:
300 gm coklat masakan ~ dipotong kecil
1 sudu besar susu pekat
1/2 cawan susu cair
2 sudu besar butter
1/4 cawan air panas 

Cara: 
Panaskan susu cair dan susu pekat dgn kaedah double boiler. 
Masukkan coklat masakan dan kacau hingga ianya cair. 
Padamkan api dan masukkan butter. Kacau lg hingga cair. 
Curahkan 1/2 dr ganache atas kek yg masih panas tadi hingga menutupi keseluruhan kek. 
Biarkan lebih kurang 15 - 30 min supaya ganache tadi meresap ke dalam kek. 
Panaskan kembali lebihan ganache td (kaedah double boiler) dan masukkan air panas. 
Kacau sehingga sebati dan curahkan ke atas kek tadi. 
Bila kek dan ganache dah sejuk, bolehlah dimasukkan ke dalam peti ais. 
Boleh juga dinikmati ketika suam2 panas.. 
* mmg agak banyak ganache yg dihasilkan sbb nak kena siram 2x atas kek tu nanti utk menghasilkan kek yg super duper moist

Btw, Happy Chinese New Year to all those who celebrate! May happiness always with you. Gong Xi Fa Chai! \\(^_^)//

Labels: , , , , ,


Photobucket
OLDER POST | NEWER POST